esmaspäev, 31. jaanuar 2011

„Ütlen ja osalen“

Kutsume kõiki 13-17 aastaseid noori osalema interaktiivsel seminaril “Ütlen ja osalen”

Ürituse eesmärgiks on saada teada laste ja noorte arvamusi, kogemusi ja ootusi nende kaasamisest otsuste tegemise protsessi Euroopa Liidu ja muul rahvusvahelisel tasandil. Ürituse tulemusena koostatakse ja esitatakse Euroopa Komisjonile noorte seisukohti sisaldav raport!

Üritus on kõigile tasuta ning osalejatele pakutakse suupisteid ja lõunat!
Vajadusel hüvitame transpordikulud

Registreerimine www.lastekaitseliit.ee
Seminari kutse leiab siit.
Toimumisaeg: 12.veebruar, kell  11.00—16.30
Toimumiskoht: Clarion Hotell Euroopa, Paadi 5,  Tallinn

Päeva jooksul toimuvad töötoad:
Foorumteater, kunst ja joonistamine, videote tegemine, ÜRO töötuba  ja väitlemine

Lisainfo: Nikolai Kunitsõn
55 31 340 
Rahastatud Euroopa Liidu Põhiõigused ja Kodakondsus programmi raames

Noorteseire veebileht

20. jaanuarist on kõigil huvilistel võimalus tutvuda noorte eluolu puudutavate andmete, analüüside ja uuringutega uuel veebilehel: www.noorteseire.ee.

neljapäev, 27. jaanuar 2011

Wii turniiri järelkaja

26. jaanuaril toimus Antsla noorteklubis Wii turniir, kus 14 osavõtjat võistlesid omavahel lauatennises. Külas oli Võru Noortekeskuse noored. Parimateks Wii turniiril osutusid:

I koht - Jürgen Annus
II koht - Garry Prants
III koht - Marek Pant

TÄNAME KÕIKI OSALEJAID!
rohkem pilte: http://album.ee/antslanoor

teisipäev, 25. jaanuar 2011

Kinobuss kutsub noori ja noorteorganisatsioone filmitalgutele!

Filmiproffide juhendamisel ja eestvedamisel ning rahva kaasalöömisel valmib talgute vormis suuremahuline täispikk mänguline "ulme-dokumentaalfilm", mis tugineb Eesti legendidele ja võtab kokku eestluse elujõu ja mille ettevalmistuses ja elluviimisel lööb kaasa kokku üle 10 000 inimese Eestis. Kodanikuühiskonna aktiviseerimiseks viivad Eesti oma filmiprofid Filmitalgute raames kõigis Eesti maakondades jaanuarist aprillini läbi talguid ettevalmistavad spetsiaalsed filmikoolitused. Koolitustel ning veebikeskkonna http://www.filmitalgud.ee vahendusel saavad kõik soovijad kaasa rääkida filmi aluseks oleva stsenaariumi kirjutamisel, hiljem ka sobivate näitlejate valikul, võtteplatside ettevalmistamisel ning filmimisel. Filmitalgutel on lisaks koolitustele plaanis korraldada suvised Filmitalgute malevad - kus enim oodatakse kaasa lööma noortega tegelevaid organisatsioone.

Riigikogu lihtsustas alaealiste liitumist MTÜ-dega

Riigikogu muutis eelmisel nädalal 72 poolthäälega jälle Mittetulundusühingute seadust. Vastavasisulise ettepaneku tegi Justiitsministeeriumile ja Riigikogule Eesti Noorteühenduste Liit. Mõne nädala jooksul jõustub MTÜde seaduse muudatus, mille kohaselt ei kehti Perekonnaseaduse nõue kohtult nõusoleku küsimiseks juhul, kui alaealine soovib olla MTÜ asutaja või liige. Seadus täpsustab teise uue punktiga, et vähemalt 15-aastane ei vaja ka eestkostja nõusolekut, kui ühinetakse Noorsootöö seadusele vastava noorteühinguga (mittetulundusühing, mille liikmetest vähemalt kaks kolmandikku on noored ja mille eesmärgiks on noorsootöö korraldamine ja läbiviimine). Nõusolek tuleb siiski hankida, kui see on tingimuseks MTÜ põhikirjas. Kuigi ENLil õnnestus mõjutada seaduseloomet ning seadust lihtsustati, on seaduses endiselt aspekte, millega päris rahule ei saa jääda. Justiitsministeeriumiga suhtles ning teemale elas kaasa ENLi noortepoliitika spetsialist Martti Martinson, kes kajastas kogu ühinemisvabaduse alast võitlust ka ENLi blogis - blogipostitust loe siit!

reede, 21. jaanuar 2011

Tee head ja vasta tööelu küsitlusele! Võid võita Samsung Galaxy Tab'i, iPodi jpm!

Eesti Noorteühenduste Liidu (ENL) eestvedamisel algas teine üleriigiline noortekonsultatsioonide voor noorte tööhõive teemadel, mille raames on kõikidel 15-30aastastel noortel online-küsimustiku ja ümarlaudade vahendusel võimalik avaldada oma arvamust parandamaks tööhõivepoliitikat. Eesmärgiks on saada teada noorte arvamus ja mõtted selleks, et reaalselt olukorda parandada. ENL edastab kogutud ideed Euroopa Liidu institutsioonidele ja ka Eesti otsustajatele. Konsultatsioonid toimuvad online küsimustiku teel http://www.enl.ee/konsultatsioonid.ee ja ka ümarlaudadena 22. jaanuaril Tallinnas, Tartus ja Narvas (kiiresti registreeruda ja lisainfot saab siit!!) Kutsume kõiki 15-30aastaseid pühendama oma aega ning avaldama arvamust - ikka selleks, et midagi ühiskonnas paremaks muuta. Kui meie ise maailma ei paranda, siis kes seda veel tegema peaks! :)

Kohtume metsas

ÜRO on kuulutanud 2011. aasta rahvusvaheliseks metsa-aastaks, mille eesmärk on parandada elanikkonna teadlikkust säästlikust metsamajandusest, looduskaitsest ja eri metsatüüpide kestlikust majandamisest.
Metsa-aasta väärtustab inimese rolli metsas ja metsa tähtsust inimesele. Aasta tunnuslause on „Kohtume metsas!”.
Eestis avatakse metsa-aasta pidulikult 23. jaanuaril Estonia kontserdisaalis muusikaliste ja pildiliste etteastetega „Eesti metsa lugulaul”.
Kõikide sündmustega saab tutvuda aadressil www.metsainfo.ee.
Keskkonnaamet

neljapäev, 13. jaanuar 2011

Tule võta osa Euroopa vabatahtliku tegevuse aasta avamisest!

Tere, vabatahtliku tegevuse teemadest huvitatud kodanik - ole Sa ühenduse esindaja, vabatahtlik, ajakirjanik, riigiametnik või ettevõtja - see kutse on Sulle!
Tule avafoorumile KUMU-sse 26. jaanuaril kell 11! Hiljemalt siis ja seal saad teada, mis asi üldse on Euroopa vabatahtliku tegevuse aasta ja kellele sellist tarvis on. Kuigi, tegelikult ilmselt juba tead sellest kõigest nii ühte kui teist. Ent isegi sel juhul võid olla kindel, et igav ei hakka! Saab olema üks informatiivne ja vahva kokkusaamine. Võta kalendermärkmik kaasa, et kohapeal hoolega teemakohaseid märkmeid teha.

Osalemise eest tasu ei küsita. Info ja registreerumine kuni 21. jaanuarini Vabatahtlike Väravas: http://www.vabatahtlikud.ee/et/Sundmused/Euroopa-vabatahtliku-tegevuse-aasta-2011/avafoorum
Olete oodatud!
Külalisi võõrustab Siseministeerium ja korraldada aitab Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus.

kolmapäev, 12. jaanuar 2011

Eesti Noorsootöö Keskuks kutsub noorteliidreid infopäevale “Tõhusad vahendid noortele tööellu sisenemiseks”!

Noorte jaoks on tööturule sisenemine raske, sest  tööandjate silmis on noorte tööle võtmisel üheks suurimaks miinuseks vähene töökogemus kuna tihti ei oska noored oma varasemaid kogemusi piisaval määral rõhutada ja hinnata. Samuti ei teata vajalikke ja toetavaid infokanaleid. Nende probleemide ennetamiseks on loodud erinevaid tööriistu - veebiportaale ning karjäärikeskusi, kust noored saavad nõu ja abi haridus- ja tööeluvalikutes.

Kutsume sind osalema infopäeval „Tõhusad vahendid noortele tööellu sisenemiseks“, kus tutvustatakse piirkondlikke noorte teavitamis- ja nõustamiskeskuste pakutavaid teenuseid,  noortele suunatud CV koostamise portaali Stardiplats.ee ning hariduse – ja karjääriplaneerimist toetavat portaali Rajaleidja.ee. Infopäevad toimuvad Tallinnas (20. jaanuar), Pärnus (25. jaanuaril), Jõhvis (27. jaanuar) ja Tartus (2. veebruaril).

Lisainformatsioon ja registreerumine Eesti Noorsootöö Keskuse koduleheküljel http://www.entk.ee/infopaevtohusadvahendidnoorteletooellusisenemiseks.


Teate edastas:
Meelika Jürisaar
Eesti Noorteühenduste Liit/Estonian National Youth Council
Avalike suhete spetsialist/Public Relations

Stipendiumikonkurss

United World College Eesti Ühing on välja kuulutanud stipendiumikonkursi UWC rahvusvahelistesse koolidesse.

Konkurss on avatud 10. ja 11. klassi õpilastele ning sel aastal on pakkumisel täisstipendium Itaaliasse ja 90% stipendium Norra. 

Täpsem info koos konkursitingimustega on saadaval aadressil http://www.uwc.ee/www/?page_id=92. Dokumentide esitamise tähtaeg on 13.veebruar.

esmaspäev, 10. jaanuar 2011

Eesti Noorteühenduste Liidu teadaanne 15-30aastastele noortele!

Kutsume Sind osa saama üle-Euroopalisest arutelust, mille käigus noored kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides tulevad kokku selleks, et rääkida oma ootustest ja lootustest seoses tööeluga. Mida peaks Euroopa Liit tegema selleks, et noorte praktikavõimalused paraneksid? Kuidas parandada karjäärinõustamise kättesaadavust? Need on vaid vähesed küsimused, millele Sinu abiga vastust üritame leida.

Laupäeval, 22. jaanuaril 2011 oled oodatud ümarlauale, mis toimuvad paralleelselt Tallinnas, Tartus ja Narvas!

Igasugune eelnev kogemus nende teemadega kokkupuutumisel ei ole vajalik, tahamegi vaid teada Sinu kui noore nägemust ja ideid töötamise kohta!

Ümarlaudade algus on igal pool kell 11.00 ja orienteeruv lõpp kell 15.00. Pakume ka kerget kehakinnitust. Kõikide osalejate vahel läheb nii Tallinnas, Tartus kui ka Narvas ümarlaua lõpus loosi iPod Nano!

Ümarlauad toimuvad:

  • Tallinnas - Tallink City Hotel'i konverentsiruumis nr 1 , A. Laikmaa 5
  • Tartus - Tartu Ülikooli Euroopa Kolledžis, Lossi 3
  • Narvas - Tartu Ülikooli Narva Kolledži ruumis 213, Kerese 14
Registreerimine ümarlauale: http://www.enl.ee/et/Noortepoliitika/konsultatsioonid/Noorte-toohoive-umarlaud

Kohtade arv on piiratud, nii et ole kärme ja võta sõbergi kaasa!

Arutelu tulemused võtame kokku ning edastame Euroopa Liidule - ikka selleks, et teie ettepanekuid ja seisukohti arvesse võetaks ning midagi ka reaalselt muudetaks. Suurenda oma panust ja võiduvõimalust vastates samateemalisele online-küsimustikule aadressil www.enl.ee/konsultatsioonid!

Projekti toetab porgramm Euroopa Noored.

Eesti Noorteühenduste Liit

Lisainfo:
Pille-Riin Raudsepp (Tartu ümarlaud) - pille-riin@enl.ee, tel 55592504
Aleksandra Kamilova (Narva ümarlaud) - sandra@enl.ee, tel 5667 5362
Martti Martinson (Tallinna ümarlaud) - martti@enl.ee, tel 56151626

kolmapäev, 5. jaanuar 2011

Talvepäevade järelkaja

3. - 4. jaanuaril 2011 toimunud esimestest Antsla noorteklubi talvepäevadest võttis osa 26 noort. Koos käisime staadionil kelgutamas ja suusatamas, mägiti laua- ja telekamänge, pidasime Ideekohvikut ning vaatasime filme. Osavõtt andis innustust koolivaheajal toimuvale Kevadpäevadele.
Pildid: www.album.ee/antslanoor
KOHTUMISENI!